Vi har börjat landa och hämta hem oss i vårat hus i Värmland! Det är givande och spännande att upptäcka omgivningarna. Det finns alltid något som drar…som sinnet berättar och ögat ser.

För ett par veckor sedan for vi förbi en skylt med texten ”offerkälla”. Mängden av snö hindrade oss från att ta in på just den vägen den dagen. Med en del efterforskningar fann vi på en annan väg vi kunde ta till denna källa och igår for vi på upptäcktsfärd. Jag anade utefter vad jag funnit för information att det kunde vara ett kraftfullt och helande möte med en rödockrakälla.

Vägen genom skogen var isig och vi såg en del spår från bland annat varg. Vi parkerade bilen vid en isbeklädd sjö och det går bara att ana platsens skönhet i den sommarskrud som väntar!

Sedan följde en promenad på drygt en kilometer genom skogen. Vi kom fram till en glänta, där det under så sent som under 1900-talet varit en boplats, och letade oss fram till källan.

Åkturen och vandringen var väl värt mödan..

Mina aningar och min känsla bekräftades! Det blev ett fint möte med en riklig rödockrakälla. Enligt information om de vattenprover som tagits på källans vatten beskriv kvalitén på vattnet som ”så rent att det skulle få tjänligt även som kommunalt dricksvatten”.

Dessa källor har en lång tradition av användande hos oss. Vattnet har använts till bot och helande, framför allt utvärtes. Leran, som är som ett orange slem, har smorts på kroppen och använts för olika ändamål såsom fertilitet. Leran har bränts och genom hetta transformeras den till färgpigmentet rödockra. Ockra har använts och används av naturbefolkning världen över och den finns även i gult, vitt och svart. Jag har dock bara funnit den röda i Sverige. Jag har föremål från Blackfeet, Montana USA, som är helgade med rödockra.

Du kan göra en egen stenåldersfärg genom att blanda pigment med ägg, saliv eller urin som fungerar som bindemedel. Jag brukar helga föremål som till exempel att fylla i och måla runor med den röda, kraftfulla färgen. Jag använder rödockra i ceremonier och i en del produkter. Rödockra är helig, beständig och läkande. Den har använts av nordamerikanska indianer för att skydda huden. Jag har fått berättat för mig att detta skulle vara anledningen till benämningen ”rödskinn”.

Det finns hällbilder, bland annat i trakten runt Ramsele, där man kan se en del rödockramålningar på vissa platser och hällar. De vanligaste motiven är älgar, men jag har även sett orm målad vid en blockgrotta. Målningarna är flera tusen år gamla så visst kan de vara svåra att tyda…men man kan skönja bilderna och det är en förunderlig känsla att stå och titta och avnjuta dessa och tänka på vem som målat för 5000 år sedan. Ockramålningar finns även i grottor, grottmålningar, på olika platser runt om i världen.

Jag ville genast ta hand om mitt guldfynd från Moder Jord och husets vedspis fick hjälpa till med transformationen från lera till färgpigment.

Pigmentet skall mortlas något och sedan blandas med något av nämnda bindningsmedel. Eller användas som det är.

Tacksam över att vandra i lövjerskans spår! Tacksam över vägledning och möjlighet att få ta del av gåvorna som Moder Jord och Värmland ger!

Som elev hos lövjerskan ges du möjlighet att ta del av denna plats och dess visdom.