Bråda sommardagar

Sommaren är lika ljus som ljuvlig! En viss stress kan dock infinna sig…i alla fall för en lövjerska. Växter skall samlas in och en hel del arbete krävs för att hålla skafferiet fräscht för resten av året.

Växtpress  Örttork

Växtpressar är bra att ha till skapande av herbarium. Men en tjock, tung bok funkar också! Glöm inte att skydda boken genom att lägga växterna mellan tillexempel läskpapper. För torkade örter är en örttork är lösningen för för den som inte har så mycket utrymme…

Jag har tömt förrådet av årsgamla örter, rensat igenom förrådet av örtoljor som bäst före datum snart gått ut på och luktat mig igenom alla flaskor och burkar. Alla. Det tar sin tid men är väl mödan värd!

Denna sommar har jag blivit inspirerad att skapa ett nytt herbarium! Det är väl så- att ju mer man gräver desto mer vill man veta. Mina lövjerske- och prästinneelever inspirerar mig alltid med sin kunskap och vetgirighet. Så nu tillkommer en rad nya växter. Växter som gemene man kanske inte ägnar så mycket uppmärksamhet åt, kanske inte mer än irritation över evigt ”ogräsväxande” i gräsmattan. Såsom maskrosen.

Apotekarros knopp     Apotekarros

På min altan växter en liten skatt. En apotekarros som skämmer bort mig med sitt överflöd av knopp och blom!

Jag har arbetat med en rosoljor i dagarna tre; en olja efter Hildegard av Bingens recept och en olja efter eget recept.

Rosolja rökelse

Här laddas oljan och fylls med rökelsens och lövjerskans kärlekskraft!

Önskar er sköna dagar i det gröna! Nya produkter väntar på att skapas och kanske blir det ett nytt balsam för hud och själ i helgen! Vad sägs om en svagt doftande roskräm tillsammans med daggkåpans förtrollande och föryngrande egenskaper….

daggkåpa