Prästinnor i naturens tjänst

För ett antal år sedan påbörjade jag en utbildning till prästinna hos Eta Christensson i Höör. Eta lämnade över utbildningen till mig och gav mig fria händer att utveckla den tillsammans med gudinnans och gudens röst och vägledning. Jag har sedan dess haft fyra grupper och enskilda elever som utbildat sig till prästinnor i naturens tjänst.

Shamanka med smycken

Foto: Ulrika Jäger

Hällristningen som finns på Nämforsens hällar med shamankan som står på en älgko och håller kontakt med stjärnbilden björnen i universum (min tolkning) har inspirerat till prästinnesmycket som är skapat av Sara Larsson, Brisingasmycket. Detta smycke utdelas till utbildade prästinnor i naturens tjänst vid avslutande invigningsceremoni. 

De som utbildar, och utbildat, sig hos mig till lövjerskor ges genom prästinneutbildningen möjlighet till fördjupning inom ceremoniellt arbete. Utbildningen syftar till personlig utveckling, att kunna stå i sin fulla kraft och vandra i samklang med naturen. Vi arbetar bland annat med fokus på den inre vägledningen, lusten och hjärtats röst; kärleken.

Igår avslutade min fjärde grupp prästinnor i naturens tjänst sin utbildning. De har bakgrund som bland annat lövjerskor. Vi har haft starkt utvecklande och insiktsfulla dagar och vi har vistats på kraftplatser i både Jämtland och Västernorrland.

Prästinnor i Glösa

Foto: Carola Hammarberg

Yvonne Edmark, Jasmine Lundin, Carola Hammarberg och Ulrika Jäger på hällarna i Glösa. Här höll vi examensceremonier som redovisades under bar himmel en klar och frisk juninatt.

Prästinnesmycken i ceremoni

Foto: Carola Hammarberg

Vi höll vår invigningsceremoni måndagmorgon i fullmånens kraft under sommarsolståndet. Det var verkligt kraftfullt med Nämforsens brus som bakgrundsljud och med spår från förlevande i form av hällristningar runt omkring oss på platsen. Vindarna kom och bekräftade det vi åkallade under vår ceremoni.

Prästinnor nämforsen

Foto: Carola Hammarberg

Vi besökte Kvinnominne i Näsåker där Lo Högberg höll en intressant och gripande föreläsning om kvinnokraftens historia. Denna historia, eller herstoria, går att fördjupa sig i och sörja över i oändlighet. Jag väljer att se spåren av kraften och modet som våra förmödrar trampat upp för oss och att ta vid där det kan skönjas en stig som vi kan vandra idag.

nämforsen tre prästinnor

Foto: Ulrika Jäger

Vi deltog även i fin gemenskap på Kvinnominne och åt av en mycket kärleksfullt tillagad middag där förrätten bestod av den godaste och mustigaste nässelsoppa jag någonsin ätit! Innan middagen mötte Nina Pudja upp oss att skåla i björkbladselixir! Ja, vad kunde varit mer lämpligt än denna uppfriskande dryck denna dag! Björken som är renande och står för ny början landande perfekt för oss efter vår dag på hällarna! Vägen som prästinna i naturens tjänst påbörjades i sin fullaste prakt.

Rödockrakällan juni 2016

Foto: Ulrika Jäger

Efter middagen försvann vi från omvärlden till rödockrakällan. Vi samlade lite lera och vandrade ner till Ångermanälven för att bränna leran till färgpigment, rödockra. Rödockra är helig färg och jag använder den ofta som offer i ceremonier och att helga kraftföremål med.

Rödockrabränning

Foto: Ulrika Jäger

Rödockrabränning över öppen eld intill Ångermanälven.

Flöde var ett av de teman vi mötte under våra utbildningsdagar. Källor, forsar, bäckar och älvar är fina att besöka och att ta del av deras kraft är en del av livet.

Ristafallet fick oss att brista ut i kraft- och glädjeskrik! Jag tror vi lyckades överrösta dånet från fallet…

skåla ristafallet

Foto: Carola Hammarberg

Skål för flöde!

”Alla vatten symboliserar den stora modern och har samband med födelse, den kvinnliga principen universums sköte. prima materia. det befruktade vattnet och Livets källa.” CJ Cooper: Symboler, 1986

Glösa 3

Foto: Ulrika Jäger

Hällristningar, Glösa.

Om man går in i berget och tar del av urkunskapen som finns där så ges ett perspektiv på både ovan och nedan. Det går rentav att höra hur det lät när hällristningarna en gång gjordes. Vattnet tar med sig av det du behöver rensa och rena. Tankarna klarnar och det blir plats för nytänk.

Vi avslutade våra utbildningsdagar på Jamtli i Östersund. Vårat fokus låg på Överhogdalsbonaderna som väcker mycket funderingar och mystik. Hur har de klarat sig så många år, som 1000år, utan att bli förstörda? Vad föreställer de? Vem har gjort dem och varför? Är det ragnarök som avbildas?

Överhogdalsbonad Jasmines foto 2

Foto: Jasmine Lundin

Prästinnans väg och Lövjerskans väg går som en röd tråd genom livet. Nornorna väver livets väv och trådar bildar mönster. Dåtid, nutid och framtid skall samsas i väven. Hål kan lagas och färger kan bytas. Vad än människan gör i väven gör hon mot sig själv.

Vävstol

Foto: Ulrika Jäger

Vandra i skönhet kära prästinnor! All lycka på er väg!

I kraftens spår

/Ulrika

Fotspår gärde

 Foto: Ulrika Jäger

Hällristningar, Gärdeån.

 

lekfullt på bron

Foto: Yvonne Edmark.

Så viktigt med lek och lust!