Lövjerskan vid Lövens långa sjö

 

Ack Värmeland du sköna….

När Värmland finns i hjärtat så leds man, åter, dit! Jag är uppväxt i Karlstad men flyttade därifrån när jag var 25 år.

Vi fann vårat drömhus i Fryksdalen, i Östra Ämtervik! Huset ligger mellan Selma Lagerlöfs Mårbacka och Fryken, om man ser det fågelvägen. Selma skrev om Fryksdalen ”i sagoperspektiv” och döpte Fryksdalen till Lövjsö härad och sjön Fryken till Lövens långa sjö. Vad kan passa bättre än att Lövjerskan sätter bo just här?

värmland

Text från Värmlands museum, Karlstad.

Husets starka karaktär gick rakt in i hjärtat på oss och med Fryksdalen som kulturbygd så gick det bara inte att stå emot längtan att få bo och verka på denna plats! Vi hittade hem.

Huset har en intressant historia och det är sannerligen ingen slump att vi hamnat just där. Min pappa kände igen namnet på en intilliggande boplats. Bakom huset går en grusväg och vi följde vägen till ett hus vid Frykens strand. Det visade sig att min farmor och hennes föräldrar och syskon bott där innan familjen flyttade över till andra sidan sjön! Att släkten kommer från Fryksdalen har jag såklart vetat om, men inte att de bott på just denna plats! Att komma tillbaka till rötterna har fått en annan innebörd. Mina förlevande, min farmor, har alltså bott 1,5 kilometer från vårat hus.

farmor

Min farmor Ingrid som konfirmand.

Verksamheten kommer att utvecklas genom att verka även i Värmland med inte minst mer utrymme och andra fina möjligheter som omgivningen ger. Kursgårdens namn är Lövjerskan vid Lövens långa sjö. Det finns bland annat närliggande gästgiverier där kursdeltagare kan övernatta. Det kommer att ges möjlighet för enskilda och mindre grupper till övernattning på gården. Lövjerskan kommer, fortsatt, att hålla kurser och utbildningar i Bromma, Blackeberg.

Lövjsö härad

Selma Lagerlöfs Fryksdalen i ett sagoperspektiv; Lövjsö härad.

Hösten ser ut att bli intensiv och spännande med fortsatt arbete i Blackeberg och Jämtland och planering inför flytt med allt vad det innebär. Jag ber därför om förståelse för att det ibland kan dröja med svar på mail etc. Samt att jag av förståeliga skäl får ta paus från en del evenemang och annat som jag brukar delta i. Vi kommer att ladda batterierna med en resa till Island som varit inplanerad sedan länge.

Det har skett mycket förändringar de senaste åren. Håll drömmen vid liv!

Drömmen är en skön vägvisare i livet.

selma citat