Möte med ett heligt berg

Die Kitzkammer

För drygt ett år sedan mötte jag Holda, eller Frau Holle som hon heter i Tyskland. Det finns mycket att säga om Frau Holle och jag vill berätta om några av hennes platser som finns på Berget Hohe Meissner i Hessen. Hur jag mötte henne går att läsa om i tidigare inlägg. Bröderna Grimm nedtecknade ett stort antal berättelser som återges som sagor. Frau Holle heter i den svenska sagan ”Flädermor”. Det finns mycket att analysera i den ursprungliga berättelsen/sagan.

frau holle fjädrar yr

Man säger i Hessen att när det snöar så skakar Frau Holle sina sängkläder. Men det hela har såklart en betydligt djupare innebörd.

Det är en stor tillfredsställelse när mod och handlingskraft förenas med hjärtats röst. Mitt hjärta sa att jag skulle åka till den plats jag blivit vägledd till och jag åkte till Tyskland. Det hela har gett stor belöning i form av möten med kraftplatser, kunniga och ödmjuka människor och starka upplevelser.

Hur du upplever de platser du besöker och hur du känner deras energier beror på ett flertal faktorer, exempelvis: vad du söker, varför du söker, vad du sett och upplevt tidigare, vart du kommer ifrån, vart du är på väg, ditt yrke och din förväntan.

vem bor här

Vem bor här i ett ståtligt träd intill Die Kitzkammer?

När du kliver in i en helig plats så känner du det. Det kan vara en känsla av att du kliver igenom en portal. Ljudet kan förändras. Allt känns närmare och tydligare på ett subtilt plan. Du får möta dig själv på ett vis du inte anat. Du ser och hör plötsligt tecken i naturen, som annars kan gå dig förbi.

Frau Holle är förbunden med berg, grottor, dammar och källor. Hon är den kvinnliga urprincipen och är ett starkt fruktbarhetsväsen. Orten, Bad Sooden-Allendorf, ligger vid bergets fot och har en lång tradition som kurort och är så ännu idag. Platsen är helig och läkande. Ett flertal rehabiliteringscenter finns på orten där man behandlar bland annat astma, cancer, utmattning och depression. Det kan hända saker och ting med kropp och själ på en sådan här plats!

Die Kitzkammer är, liksom flertal av platserna på berget, en plats där berget i ovan möts av vatten i nedan. Här rinner en porlande bäck. De femkantigt formade stenblocken som rasat samman och bildat en ”grotta” både avskräcker och fascinerar. Detta är en stark plats att möta Gudinnan, Moder jord, i sin fulla kraft!

Kitzkammer 2

En pratande korp kom till platsen för att vägleda. Korpens färdriktning pekade mot nästa mål: Der Frau-Holle-Teich, som är en tjärn. Vi tog oss dit men det skriver jag om en annan dag!