Hildegard av Bingen

Hildegard av Bingen- Den gröna kraften! Livets krafter i människan och naturen.

SE KALENDER FÖR KURSDATUM! 

Hildegard av Bingen levde Tyskland under åren 1098-1179.  Hon var nunna och verkade bland annat som naturmedicinare. Hon har efterlämnat en hel del material såsom recept, visionsbilder, ädelstensterapi och musik. Kärnan i hennes verk är helhetssynen på människan och vad som kan hända vid obalans. Enligt Hildegard måste en medicinsk behandling understödjas av andlig aktivitet såsom meditation. Läkning sker genom att det blir ordning och reda i kroppen och själen.

Tanken om den gröna kraften genomsyrar hennes verk och arbete. Om människan är i obalans gäller det att hon öppnar för den gröna kraften, för  ”viriditas”. Hildegard intresserade sig inte för en plantas yttre skönhet eller färg, utan i dess inre väsen och dess egenskaper. Hon menade också att naturen är en spegel på människans tillstånd.

Metoderna hon arbetade med var örter, träd,  ädelstenar och halvädelstenar, åderlåtning, koppning, bön och givetvis näringsrik kost. Hon har även en hel del att säga om djurens krafter.

Det finns tre områden, tre huvudstrukturer,  i hennes helhetsterapi:

1. det fysiska området såsom örter och levnadsråd.

2. den kosmiska medicinen såsom hennes ädelstensterapi och musik.

3. psykoterapi där huvudmedlen är exempelvis ädelstenar, meditation och bön.

Ur kursens innehåll:

-Ädelstensterapi. Hur kan ädelstenar användas i vardagen?

-Örtkunskap enligt Hildegard.

-Vi inspireras av hennes medicin och tillverkar produkter därur.

-Vi tar del av hennes gyllene levnadsråd om bland annat sömnen och syr örtknyten för drömsanering.

-Stärkande medel och kakor. Kakor var medeltidens motsvarighet till ”piller” och vi kommer att baka stärkande kakor och kakor som lugnar.

Välkommen till inspirerande och praktiska kurser! Min övertygelse är att Hildegard vill att hennes kunskaper används och genom att arbeta praktiskt med hennes recept och tankegångar ges man inblick i hennes naturmedicinska tänkandet. Svårare än så behöver det inte vara!

Boende: Finns i Sunne, tex. Prostgården 7 kilometer, transport kan ordnas. Avstånd till Karlstad drygt 5,5 mil.

Bekanta dig med Hildegard av Bingen och ta del av hennes kunskaper som du har användning för i vardagen.

Hildegard av Bingen är en av medeltidens mest intressanta och spännande personer.

Hon var en mångsidig mystiker och en vishetens syster. Resa för mindre grupp i hennes fotspår planeras!Hildegardland abtei

Abtei S:t Hildegard

Hildegard levde mellan 1098-1179 i Rhendalen, Tyskland. Hon levde som nunna och tack vare den bildning hon fick i klostret så lever hennes musik; hennes helhetsterapier; hennes visioner och visionsbilder.

Museum am Strom

Visionsbilder, Hildegardmuseum, Bingen.

Under kursens gång du möjlighet att ta del av hennes kunskap och att låta dig inspireras av hennes tankegångar.

Du kommer få lära känna hennes historia och gyllene levnadsregler, ädelstensterapi (ädelstenar/kristaller är enligt Hildegard änglarna på jorden). Du kommer få lära dig att göra stärkande elixir och baka av hennes kakor. Vi tar del av hennes böner, hymner, visioner. Hon talar om ”viriditas”- den gröna kraften och hur den påverkar oss. Hildegard var mån om att pyssla om hjärtat vilket är centralt i hennes terapier.

Välkommen att öppna dörren och möta denna fantastiska kvinna som delat med sig av sin visdom och kunskap till efterlevande! Hennes tankegångar och texter är en skatt.

Hildegardland disibodenberg

Disibodenberg, klosterruin.

Klosterbutik

Bild från den fina klosterbutiken!

Hjärtligt välkomna!