Kalender

KALENDER 

Datum kommer inom kort! Vandra i gränsland. Guidad vandring på 7-torpsleden, Finnskogen.

Del 1 i Lövjerskans program. Vilda växter och träd för husbehov. Att göra egna växtoljor, teer, salvor, tinkturer. Kompendium om ett antal vilda växter och träd med olika recept ingår. Utrustningslista om vad du behöver ha med dig skickas i god tid innan kursstart.

9-10/7 2022.  Del 2 i Lövjerskans program. Örtmagi och växter i folktro. Folkmedicin, folklig botanik, folktro, Växtriket och växtlärare. Trumresa och meditation.  Plats Mustapuro Finngård, Finnskogen, Värmland. Medtag egen mat och dryck. Du får en utrustningslista över vad du behöver ha med dig under kursen till de olika momenten. Det finns ingen el och inget indraget vatten, utedass. Boende bokar du själv tex i Lekvattnet (drygt 1,5 mil), eller Mattila (drygt 4,5 mil).

Del 3 i Lövjerskans program. Källor och kraftplatser. Källkult. Rödockra. Bad, hukbad och bot. Vi besöker en offerkälla, dokumenterad att ha använts för bot. Vi besöker kraftplatser/ heliga platser. OBS! Kursdelen hålls i Fryksdalen, Sunne. Vi är utomhus under dessa dagar. Boende finns exempelvis på Prostgården i Sunne.

Del 4 i Lövjerskans program. Lövjeri- Våra förmödrars botekonst. Vad är en lövjerska? Läkeberget och Eddan, Freja och diserna. Trolldomsprocesser.  Signerier, verbal magi, magna föremål. Trumresa. Magiskt skapande.

Del 5 i Lövjerskans program. Månen, elementen och väderstrecken. Ceremonier. Element, väderstreck, åkallan. Året och dess solvändor. Årets högtider. Övriga högtider såsom Vårfrudagen, tranafton mfl. Månens faser och hur dessa faser kan integreras i magiskt och helande arbete. Dygnets tider, veckans dagar i rituellt och ceremoniellt arbete.

Del 6 i Lövjerskans program. Sejd, runor och runorakel. Djurriket, fylgja, hamnskifte, själsaspekter. Utöver den uråldriga nordiska sejden så övar vi att sia i tenn och kaffe.

Del 7 i Lövjerskans program. I Tietäjäs fotspår. Vi följer spåren från en av Finnskogarnas sista traditionsbärerskor Kajsa Vilhuinen. Runosånger och signerier/läsningar. Ristningar och tecken. Örtmagi. Träddyrkan och magi. Vi går till Kajsas gamla boplats. Inblick i Kalevala, Finlands nationalepos. Botesten i stort och smått. Vi besöker en finngård.

Del 8 i Lövjerskans program. Mariablomster och folktro. Vi tittar på kvardröjande Maria-tro i svenskt bondesamhälle. Vi besökeren Mariafigur/Madonna från medeltiden. Hur kan vi hitta spår av urgammal nordisk läkekonst genom Maria? Medeltida klostermedicin.

Del 9 i Lövjerskans program. Diplomering. Förkunskapskrav: kursdel 1-8. Examen och diplomering till Lövjerska. Du arbetar självständigt med ett examensarbete där visst antal timmars handledning ingår. Du får lära dig en ritual som du har användning för i ditt utövande som lövjerska. Vi håller en fin initieringsceremoni där du erhåller ditt diplom. Lövjerskesmycket i silver är möjligt att beställa till examensdagen genom guld och silversmeden Sara Lijegren, Brisingasmycket. Detta smycke skapas enbart till lövjerskor.

FULLBOKAD. 22-24/7 2022. Retreat på levande fäbod. Evenemang av Anna Vild och Ulrika Jäger i Älvdalen, Dalarnas län
Biljetter finns på: www.ovasen.se
Följ med oss in i snåren och ner djupen, där den nordiska kvinnans fascinerande rötter, myter och kulturarv bor.
Under tre högsommardagar bjuds du smaka på svunna tider i nordens magiska historia. På en av Dalarnas äldre fäbodar i den mytomspunna Älvdalen, pågår bruket och livet som förr. Här stiger vi in i fäbodlivets gömmor och rutiner. Lockrop och kulning, mjölkning, kvinnlig berättartradition, forntida folkmedicin – och siarkonsten sejd..
I N N E H Å L L :
FÄBODLIVET: Vi möter djuren i det fria och lär oss mjölka för hand, vi stiger in i berättelserna om fäbosväsendets olika aspekter, delar och rutiner inom t ex ost och smörtillverkning
KULNING: Vi får ta del av klassisk rundkulning i gryningen, utforskar vårt eget unika rop och ton i workshops och lära oss söka efter vår personliga vardalokkur och kulningssignatur
SEIðR: I workshop och ceremoni under trygg vägledning, utforskar vi den forntida siarkonsten i cirkel omkring Völvan (den siande kvinnan) och åkallar oss själva samt vårt eget beskydd, genom vardalokkur (kulning) och trumma.
ÖRTMEDICIN: Under retreatet fördjupar vi oss i den moderna medicinens förmödrar; Örterna. Idag går ofta örtmedicin under den alternativa medicinens kategori, men vad kom egentligen först? Den traditionella eller alternativa kunskapen? Vi fördjupar oss i de ”magiska aspekterna” av några av fäbodvallens vilda vänner på ängen och lär oss skapa vår egen örtblandning och amulett.
L E D A R E :
ULRIKA JÄGER – Etnolog, folklivsforskare, mångårig erfarenhet av behandlingsarbete inom psykiatri och skogsguide. Ulrika har en lång och fascinerande erfarenhet som hon samlat i sina utbildningar.
ANNA VILD – Musikpoet, sångerska, energiterapeut och aspirerande etnolog. Anna har vandrat en egendomlig väg inom Sveriges kulturvärld där hon efter ett liv som show och musikalartist, valde att kombinera sitt intresse för folkhistoria med sitt moderna musikskapande på www.annavild.se
GRAMMARS ANNA AXELSSON – Skogs och fäbodbrukare. Anna lever tillsammans med sin man Robert och deras barn, livet enligt årstiderna som förr i Älvdalen, nordvästra Dalarna.
P R I S : 3.999kr.Helpension och bädd i gemensam fäbodstuga.

4-5/8 2022. Urkult. Näsåker. Här kan du möta Lövjerskan i workshop i örtmagi på Gudinnemuseet under fredagen. Under lördagen finns möjlighet att delta i en öppen workshop: ”Önskebrunnen”. Mer info kommer!