Retreat på Finnskogen

Retreat betyder att dra sig tillbaka. I alla tider har människor sökt sig till avskilda platser som ger möjlighet till vila, eftertanke och stillhet.

Under retreaten läggs ambitioner, almanacka, telefon och media åt sidan. Vi ger oss tid att möta oss själva. I centrum är dialog med naturen och mig själv. Retreat handlar om att erfara.

Lövjerskan håller retreater på Finnskogen i Nordvärmland, du finner datum här.

Retreat i hjärtat av den Skogsfinska kulturen.

”I Sverige är skogsfinsk kultur en av de mest välbevarade hemligheterna. Det är en kultur som är designad för att överleva. Allt är uttänkt.” Jo Husmo

Var med och upplev och ta del av en kulturs visdom och låt dig inspireras.

Jag har tillsammans med Olov Henriksson, ”Skogs-Ola” ett projekt som heter ”Ekon från Finnskogen” som vi fått genom Region Värmland och utvecklingsuppdrag Handkraft där vi undersöker om trummans betydelse på Finnskogen. Skogsfinnarnas naturtro och de fyra elementen ständigt närvarande som en del av vardagen. Vi tar del av trummans ljud och använder oss av den på traditionellt, shamanskt vis.

Vi möter Jo Husmo, gårdens innehavare, och får ta del av hans kunskap och berättelser. Jo är verksam inom Skogsfinsk kultur och miljö med bland annat hantverk, utveckling och fastighetsförvaltning.

”Jag har lärt mig att bygga enligt de gamla hantverksmetoderna med gamla material, men min energi får jag av att utveckla dem och ta dem in i framtiden.” Jo Husmo.

Fredagen ägnas åt att skapa relation till platsen. Bad i sjön kan vara ett sätt. Vi välkomnas av Jo som berättar om den skogsfinska kulturen kopplat till gården och hans arbete som bland annat rökungmakare. Hur fungerar värmen i ett pörte och hur kan vi inspireras av detta värmestystem idag?

Vi låter naturen vara vår medvandrare och ger oss själva utrymme att möta den. Du erbjuds stöd genom meditation och ceremoniella inslag samt enkla skrivövningar hämtat ur konceptet skriv och må bra av Louise Alvarsson. Läkande skrivande är bara för dig själv, ingen prestation eller presentation. Metoden är till för att lättare hitta svar inom dig själv.

Folktro och folkmedicin sprunget ur den skogsfinska kulturen och naturtro är givna inslag under dessa dagar. Den som vill kan lära sig att knyta egen björklövskvast till badet.

Söndagen fyller vi med bad i sjön, reflektioner och, för den som vill, samtal Vi avslutar helgen med en ceremoni.

Vi samlas i Lekvattnet för gemensam färd in i skogen på fredagen. Gården ligger naturskönt invid en sjö .Vi bor enkelt och sover på loftet utan el, med utedass. Du tar med det du behöver för att sova såsom sovsäck och liggunderlag. Vill du sova i tält så ta med det. De måltider som ingår är skogsfinskt tilltugg under fredagen och middag lördagskväll. Du tar i övrigt med dig den mat du behöver. Stormkök finns. Det kommer finnas vissa matvaror såsom ägg, te, kaffe havregryn och lingonsylt att nyttja för den som vill. Du får en ”utrustningslista” när retreaten närmar sig. Begränsat antal deltagare.

Tiden det tar att värma upp en rökbastu är väl värt investeringen. Belöningen är ett bastubad som är milt, renande, stärkande. Den här stunden etsar sig fast i minnet eftersom den ger en känsla och inblick i något som en gång varit…

Du är inte religiös, men när du är ensam i naturen kan det nästan kännas som att du kommer i kontakt med något, inte Gud eller något sådant direkt, men ändå något utöver det vanliga, något djupare och större, något som har med tillvarons mening och gränser att göra. Därför längtar du också ofta till naturen och du tänker att en dag- då det blivit lite lugnare med alltihop- så ska du ordna ditt liv så att du får vara närmare den.” Ur ”Granskogsfolk. Hur naturen blev svenskarnas religion” av David Thurfjell.

Väl mött på Finnskogen!