Om mig

Fotoredigering: Maria Cooper

Natur och kultur har följt mig som en röd tråd genom hela mitt  liv. Jag har alltid kombinerat människovårdande yrken med skapande av olika slag. Som etnolog har jag intresserat mig särskilt för folktro och folkmedicin vilket också genomsyrar mina kurser. Tanken om hur vi kan använda oss av dåtid- nutid- framtid är ständigt närvarande i mitt arbete.  Jag vill ta vara på berättelser och uråldrig kunskap och titta på hur den kan översättas till något användbart idag. 

De nordiska läkekvinnorna, de örtkunniga, sierskorna,  behöver lyftas fram och synliggöras med sina korrekta benämningar och namn. Lövjerska. Tietäjä. Deras gemensamma styrka är balansen av kunskap och magi. 

När jag var barn följde jag med min gammelmormor på vandringar och delar av min värld skapades genom de olika hemliga platserna hon tog med mig till. Blommor och växter fick liv, dockhuset på gräsmattan fick tiden att försvinna. När jag för ett antal år sedan städade ur vinden med barndomsminnen från huset där jag växt upp mötte jag en liten lövjerskas miniatyrvärld. Där fann jag anteckningar om örter, böcker med recept på hudvård och salvor, bokmärken, tarotkort i pytteformat, böcker om älvor och troll. 

Jag har sökt både äventyr och svar och runtom i världen och det har väglett mig att inse att jag ska gräva där jag står. Rötter och ursprung säger mycket om vilka vi är och det finns mycket visdom i det. Mina kurser och min verksamhet syftar till att lyfta fram vårat kulturarv, främst vad gäller kvinnors arbete med bot.

Dye domarring, 2020. Foto Yvonne Åman. 

Witches Well, Edinburgh, 2019. Foto Yvonne Åman. 

Jag i Frau Holle Stuhl

Frau Holle-Stuhl, Hohe Meissner, Tyskland, 2016.

Island, 2016.

 

Tuva, Sibirien, 2014. 

Offerstenen i Blackebergsskogen, 2013. Foto: Emelie Styrén Berg. 

I katarernas spår, Frankrike, 2013. Foto: Barbro.

Ek Balam/ Svarta jaguarens pyramid, Mexico, 2010. 

Canyon de Chelly, Arizona, 2008.

Tillsammans med Curly Bear, Montana, 2008.

Arches Nationalpark, Utah, 2008.