Medeltida örtmedicin

Daggkåpa/ Jungfru Marie Kåpa/ Jungfruört

Mariablomster. Under denna kursdel fokuserar vi på kvardröjande Maria-tro i svenskt bondesamhälle. Hur kan vi hitta spår av urgammal nordisk läkekonst genom Maria? Vi gör några produkter med hjälp av recept från medeltida klostermedicin.

Jungfru Marie Nycklar.

Hildegard av Bingen- Den gröna kraften! Livets krafter i människan och naturen.

Hildegard av Bingen levde Tyskland under åren 1098-1179.  Hon var nunna och verkade bland annat som naturmedicinare. Hon har efterlämnat ett stort material såsom recept, visionsbilder, ädelstensterapi och musik. Kärnan i hennes verk är helhetssynen på människan och vad som kan hända när vi kommer i obalans.

Tillsammans med Hildegardstaty, Abtei S:t Hildegard, Rüdesheim am Rhein.

Hildegard har följt mig i många år. Under 2012 gick jag en utbildning till ”Hildegardpedagog” hos Viriditas/Eklöf i Stockholm. Jag har gjort ett antal resor i Tyskland i Hildegards spår där jag träffat aktiva ”helipraktiker”, vistats på kloster och besökt museum och kyrkor med anknytning till Hildegard.

Hjärtvin enligt Hildegard av Bingen: 

”Av detta dricker du vid behov när du känner av hjärtat ett likörglas eller två och alla hjärtstick som kan härröra från upprördhet, bekymmer eller vädret flyr sin väg”. 

Enligt Hildegard ska en medicinsk behandling understödjas av andlig aktivitet, exempelvis meditation. Läkning sker genom att det blir ordning och reda i kroppen och själen.

I detta skrin bevaras Hildegards reliker. Skrinet är prytt av bland annat ädelstenar enligt Hildergards ädelstensterapi. Väggen är täckt av en av Hildegards visionsbilder, bilden av hur hon såg på sig själv. Foto från Rüdesheim am Rhein

Kransborre ingår i Hildegards influensavin. 

Tanken om den gröna kraften genomsyrar hennes verk och arbete. Om människan är i obalans gäller det att hon öppnar för den gröna kraften,  ”viriditas”. Hildegard intresserade sig inte för en plantas yttre skönhet eller färg, utan i dess inre väsen och dess egenskaper. Hon menade att naturen är en spegel på människans tillstånd.

Metoderna hon arbetade med var örter, träd,  ädelstenar och halvädelstenar, åderlåtning, koppning, bön och givetvis näringsrik kost. Hon har även en hel del att säga om djurens krafter.

Det finns tre områden, tre huvudstrukturer,  i hennes helhetsterapi:

1. det fysiska området såsom örter och levnadsråd.

2. den kosmiska medicinen såsom hennes ädelstensterapi och musik.

3. psykoterapi där huvudmedlen är exempelvis ädelstenar, meditation och bön.

Min övertygelse är att Hildegards önskan var att hennes kunskaper skulle användas. Genom att arbeta praktiskt med hennes recept och tankegångar får vi inblick i hennes naturmedicinska tänkande. Svårare än så behöver det inte vara Bekanta dig med Hildegard av Bingen och ta del av hennes kunskaper som du har användning för i vardagen.

Museum am Strom

Visionsbilder, Hildegardmuseum, Bingen.

Välkommen att öppna dörren och möta denna fantastiska kvinna som delat med sig av sin visdom och kunskap till efterlevande! Det hon lämnat efter sig är en skatt.

Hildegardland disibodenberg

Disibodenberg, klosterruin.

Klosterbutik

Bild från den fina klosterbutiken!

Löjverskan väver in medeltida klostermedicin i sina kurser:

-Örtkunskap enligt Hildegard.

-Vi inspireras av hennes medicin och tillverkar produkter därur.

-Vi tar del av hennes gyllene levnadsråd om bland annat sömnen och syr örtknyten för drömsanering.

-Stärkande medel och kakor. Kakor var medeltidens motsvarighet till ”piller” och vi bakar stärkande kakor och kakor som lugnar; hennes berömda ”nervkakor”.

-Ädelstensterapi. Hur kan ädelstenar användas i vardagen?

Hildegard av Bingen är en av medeltidens mest intressanta och spännande personer. Hon var en mångsidig mystiker och en vishetens syster.