Retreat på Finnskogen

Retreat betyder att dra sig tillbaka. I alla tider har människor sökt sig till avskilda platser som ger möjlighet till vila, eftertanke och stillhet.

Under retreaten läggs ambitioner, almanacka, telefon och media åt sidan. Vi ger oss tid att möta oss själva. I centrum är dialog med naturen och mig själv. Retreat handlar om att erfara.

Lövjerskan håller retreater på Finnskogen i Nordvärmland, du finner datum här.

Retreat i hjärtat av den Skogsfinska kulturen med rökbastu.

”I Sverige är skogsfinsk kultur en av de mest välbevarade hemligheterna. Det är en kultur som är designad för att överleva. Allt är uttänkt.” Jo Husmo

Var med och upplev och ta del av Skogsfinnarnas naturtro och visdom. Elementen är ständigt närvarande som en del av vardagen.

Vi möter Jo Husmo, gårdens innehavare, och får ta del av hans kunskap och berättelser. Jo är verksam inom Skogsfinsk kultur och miljö med bland annat hantverk, utveckling och fastighetsförvaltning.

”Jag har lärt mig att bygga enligt de gamla hantverksmetoderna med gamla material, men min energi får jag av att utveckla dem och ta dem in i framtiden.” Jo Husmo.

Vi ägnar tid åt att skapa relation till platsen och bad i sjön kan vara ett sätt. Vi välkomnas av Jo som berättar om den skogsfinska kulturen kopplat till gården och hans arbete som bland annat rökungmakare. Hur fungerar värmen i ett pörte och hur kan vi inspireras av detta värmestystem idag?

Vi låter naturen vara vår medvandrare och ger oss själva utrymme att möta den. Du erbjuds stöd genom meditation riktat till väderstrecken och de fyra elementen.

Folktro och folkmedicin sprunget ur den skogsfinska kulturen och naturtro är givna inslag under dessa dagar. Den som vill kan lära sig att knyta egen björklövskvast till badet.

Fredag: Vi samlas i Lekvattnet för gemensam färd in i skogen på fredagen. Gården ligger naturskönt invid en sjö .Vi bor enkelt och sover på loftet utan el, med utedass. Du tar med det du behöver för att sova såsom sovsäck och liggunderlag. Vill du sova i tält så ta med det. Det finns vissa matvaror såsom ägg, te, havregryn och lingonsylt att använda för självhushållning till enkel lunch och frukost. Mat ingår och vi hjälps åt att laga den. Vi har inte möjlighet att tillhandahålla specialkost så har du andra behov/önskemål om mat tar du med det själv. Du får en ”utrustningslista” när retreaten närmar sig. Begränsat antal deltagare.

Tiden det tar att värma upp en rökbastu är väl värt investeringen. Belöningen är ett bastubad som är milt, renande, stärkande. Den här stunden etsar sig fast i minnet eftersom den ger en känsla och inblick i något som en gång varit…

Du är inte religiös, men när du är ensam i naturen kan det nästan kännas som att du kommer i kontakt med något, inte Gud eller något sådant direkt, men ändå något utöver det vanliga, något djupare och större, något som har med tillvarons mening och gränser att göra. Därför längtar du också ofta till naturen och du tänker att en dag- då det blivit lite lugnare med alltihop- så ska du ordna ditt liv så att du får vara närmare den.” Ur ”Granskogsfolk. Hur naturen blev svenskarnas religion” av David Thurfjell.

Väl mött på Finnskogen!