Örtkurser

Örtkurs där folktro, folkmedicin och kvinnohistoria vävs samman i berättelser och produkter. Kursen hålls på Finnskogen med boende på Mattila. Du hittar datum och priser under kalender

Vi börjar på fredag eftermiddag med historisk inblick i nordisk läkekonst bland annat genom begreppet ”lövjeri”. Kvällen avslutas med kvällsdopp i närliggande skogstjärn.

På lördag förbereder vi oss på olika vis inför dagens utflykt till en vedeldad bastu som ligger naturskönt, mitt på skogen, intill en liten sjö. Det blir en biltur till denna plats följt av en vandring på ungefär en halvtimme längs sjön.

Under söndagen får du bekanta dig mer med Finnskogarnas traditionsbärerska, Kaisa Vilhunen. Hon var en tietäjä vilket betyder ungefär ”den som ser”.

Teori och praktik varvas med diskussioner och berättelser och gröna upplevelser på skogen. Du får med dig några produkter hem, tex. fermenterat te som du torkar klart när du kommer hem.

Ingår i kursen: boende två nätter i enkelt boende i flerbäddsrum. Toalett och dusch finns i intilliggande byggnad cirka 40 meter bort. En lunch ingår samt visst material. Du kommer få en utrustningslista vad du behöver ha med dig tex. olja, burkar, sax och annat.

Kursernas innehåll kan påverkas något genom de växter som finns under de datum kurserna hålls. Recept medföljer till varje kursdel.

Kurserna har både teoretiska och praktiska inslag. Kurserna är fristående och vid varje kurstillfälle är det en kort genomgång av råd för insamling och förvaring av växter. Varje kursdel innehåller en guidad växtvandring  på vald plats där ett 10-tal växter står i fokus för information om deras bruk. Varje kursdel har inslag av folkmedicin och medeltida klostermedicin.

Vi kan behöva åka bil när vi ska till platser på skogen för att plocka vissa växter. Antingen har du din egen bil eller så gör vi upp om samåkning, ingen ersättning utgår för detta.  Du har själv med den mat du vill äta och det du behöver dricka.